reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple si prý vyvíjí vlastní 3nm serverový čip pro AI

25.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple si prý vyvíjí vlastní 3nm serverový čip pro AI
Společnost Apple se začala podstatně více soustředit na umělou inteligenci. Vedle běhu lokálních AI na samotných zařízeních si chce ale vyvinout i vlastní serverové čipy pro různá nasazení AI.
Umělá inteligence je obrovským tématem posledních let a všimla si toho i společnost Apple. Ta konečně začíná pracovat na pokročilejších asistentech, kde její Siri hodně zaspala, a nové iPhony (ale i MacBooky) mají mít nejen mnohem výkonnější NPU, ale také nové algoritmy AI, které na nich poběží. Kde se vezmou, to je stále nezodpovězenou otázkou (spekuluje se, že k tomu prozatím využije chatboty třetích stran). Nyní se ale objevuje informace, že Apple přitlačí nejen na AI procesorech v samotných zařízeních, ale také pro své servery. Leaker "Phone Chip Expert", který se v minulosti už několikrát trefil ohledně novinek připravovaných nakousnutým jablkem, se totiž nechal slyšet, že Apple si vyvíjí také vlastní serverové čipy pro úlohy AI.
 
Zde připomeňme, že tak činí spousta firem, které nemají jen výkonné výpočetní karty Nvidie (případně AMD nebo Intelu). Google nedávno představil svůj Axion, Microsoft má akcelerátory Maia a Cobalt, Meta má MTIA a takto bychom mohli pokračovat dál. Apple by měl tedy mít také něco takového. Spekuluje se o tom, že by nový čip pro AI měl být hotov v druhé polovině roku 2025 a o jeho výrobu by se mělo postarat TSMC pomocí 3nm procesu. Novinka by tak mohla být i energeticky dost efektivní, alespoň co se týče toho, co může ovlivnit výroba (otázkou je, jak efektivní bude samotný návrh). Předpokládá se, že procesor by měl být využíván zejména pro trénování AI, neboť běh (inferenci) AI se Apple snaží vytlačit z cloudu do koncových zařízení (NPU).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama