reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot Tesla Optimus by se mohl začít prodávat koncem roku 2025, tipuje Musk

25.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Robot Tesla Optimus by se mohl začít prodávat koncem roku 2025, tipuje Musk
Robot Tesla Optimus sice zdaleka není hotov, přesto tradičně optimistický Elon Musk očekává jeho brzké nasazení ve vlastních továrnách a v příštím roce by mohl být zahájen už i prodej jiným zájemcům.
Elon Musk je dost dobře znám svými termíny, které mu většinou moc nevychází. V posledním vyhlašování finančních výsledků se proto vyjadřoval trochu opatrněji a více zdůrazňoval to, že jde jen o jeho odhad a ne to, co by snad chtěl slíbit investorům. Jedno z těchto vyjádření se týkalo robota Optimus. Ten sice zdaleka nedosahuje takových schopností jako roboti od Boston Dynamics, přesto se to už začíná trochu blížit k možnosti velmi omezeného nasazení v praxi. Musk tak tvrdí, že do konce letošního roku budou roboti Optimus nasazení v jeho vlastních továrnách. Cílem by bylo provádět alespoň některé velmi jednoduché úkony, když už ne nějaké trochu komplexnější.
 
Současně ale podotknul, že by Tesla mohla začít prodávat robota i externím společnostem, to se ale v nejlepším případě stane koncem příštího roku 2025. Zdůraznil, že to je jen odhad (tedy, že to nelze brát jako pevný plán). Mluvil také o tom, že je špatné vnímat Teslu jen jako automobilku. Jejím stěžejním cílem je autonomie, a pokud někdo nevěří, že jí Tesla dokáže dosáhnout, neměl by být akcionářem firmy. Autonomie je totiž důležitým cílem nejen pro auta (zde připomeňme, že letos v srpnu se má představit jeho roky slibované robotaxi, které má už několik let zpoždění), tak i pro roboty jako Optimus. A právě roboti by měli být pro firmu ještě důležitějším trhem než samotná auta. Musk rovněž naznačil, že se pracuje nejen na robotaxi, ale stále je ve hře i malý Model 2, o němž se nedávno spekulovalo, že ho Tesla zrušila.
 
Finanční výsledky samotné nebyly z nejlepších, poměrně dost klesly příjmy i zisky, firma je ale stále ve slušném zisku. Na negativních číslech se podílelo i pozastavení výroby Modelu 3 ve Fremontu, odkud už nyní také sjíždí faceliftovaná verze, nepokoje u berlínské továrny také moc nepomohly stejně jako drahý rozjezd výroby Cybertrucku a zlevňování vozů, což znamená i nižší průměrnou prodejní cenu vozu (kterých se navíc prodalo méně než v předchozích čtvrtletích). Ačkoli však finanční výsledky nebyly rekordně dobré, zprávy ohledně vývoje robota Optimus, naznačení o pokračování vývoje malých modelů Tesly a další přispěly k tomu, že akcie Tesly včera stouply o 12 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama